OM X-CUP

X-CUP är en motionscup med 7 lopp som arrangeras av X-CUP CK. Varje lopp är en klubbtävling som körs med tidsregistrering (chip).

Anmäler du dig till X-CUP blir du automatiskt medlem i X-CUP CK. Något krav på licens eller annan klubbtillhörighet finns inte utan det är bara att gå in och anmäla sig och köra.

Det bjuds som vanligt på afterbike efter varje lopp och vi lottar som vanligt ut flera fina priser efter varje lopp.

Följande klasser finns:
Ungdomar upp till och med 12 år (endast Start 3)
Juniorer 13-19 år
Seniorer 20 år och uppåt

Ungdomarna kör 40 minuter + varvet färdigt och övriga kör 60 minuter + varvet färdigt. När 40 resp 60 minuter har gått och man passerar varvning nästa gång då går man alltså i mål. Antal varv + tid ger din placering i resultatlistan.

Tidsschemat 2018 blir precis som 2017 då vi körde 3 starter för att få bäst flyt i spåret och maximalt antal deltagare. Så här ser schemat ut:
9.00: Start för startgrupp 1 (den snabbaste)
10.15: Start för startgrupp 2 (den näst snabbaste)
11.30: Start för startgrupp 3 (den långsammaste gruppen)


Knatterace
Knatteracet körs parallellt med de övriga startgrupperna, dvs barnbanan kommer att vara helt avskild från huvudbanan. För att alla barn ska kunna köra kör vi 2 st knatterace med preliminära starttider kl 9.30 resp 10.30. Knatteracet är ett enkelt lopp för de allra yngsta så att de känner att de får vara med och cykla. Banorna är väldigt enkla så att i princip alla som kan cykla kan vara med. Vi ser allt från 3-åringar på en "sparkcykel" till 8-9-åringar som egentligen kunde varit med och kört det "riktiga" loppet men kanske inte vågar ännu. Varvet brukar ta allt från 5 min för de snabbare till 10 min för de långsammare, och man brukar köra ca 15 min eller 1-3 varv, beroende på hur snabb man är.
Ingen anmälan krävs, utan man bara ställer upp till start och kör när det är dags. Ingen tid tas och det kostar inget + att man får en medalj efteråt. Knatteracet brukar vara mycket populärt bland de minsta och något många av knattarna ser fram emot.

Vi kommer inte att ha fysiska lotterivinster under 2018 med undantag för lopp 5 på Hovdala. Det loppet kommer att bli ett annorlunda och större arrangemang. Mer information om det kommer senare.

Anmälningsavgifter:
900 kr/vuxen
200 kr/ungdom, upp till  och med 19 år
Knatteracet är gratis

I anmälningsavgiften ingår dessutom en olycksfallsförsäkring från Folksam.

Chip
Chipen måste placeras horisontellt på skon för att garantera att läsningarna blir korrekta. 100 kr kostar chip om man inte har har det sedan tidigare. Chip till nya deltagare kommer att finnas på plats för uthämtning. Har man INTE beställt och betalat chipet när man anmälde sig får man hämta ut det mot betalning på plats. Vi kommer ej att låna ut chip om man glömt, utan då får man köpa nytt på plats och betala med Swish eller kontant.

Anmälan öppnar tisdagen den 13/2 kl 20.00 och görs på länk som finns under rubriken Anmälan här på hemsidan.

Förhållningsregler

För att göra X-Cup till en ännu bättre upplevelse för alla kommer vi nu här med lite uppmaningar och information i säsongen. det är egentligen inga nyheter för de som kört tidigare, men upprepning av regler och förhållningssätt är aldrig fel.

Start 1, start 2 respektive start 3
Vi vill fortsatt uppmana cyklister att byta startgrupp eller startfålla om ni är för snabba eller för långsamma för er grupp. På så sätt undviker vi stora fartskillnader och minimerar varvningar som är jobbiga både för de som varvar och de som varvas. Startgrupperna och de olika fållorna är till för att få så jämna startfält som möjligt och inte avsedda för att kunna välja den starttid som man tycker passar en själv bäst.

Vilken startgrupp och startfålla du tillhör framgår alltid av den senaste fållindelningen vi publicerar här på hemsidan inför varje lopp. Inför första loppet är det föregående års resultat som gäller.

Startfållor
För att försöka få till en bättre hastighetsanpassning i startordningen så använder vi oss av startfållor. På så sätt står man i den ordning där man hör hemma och behöver inte känna att man tvunget ska om en massa folk i startfasen av loppet. 

Observera att startfållorna inte är tvingande utan endast i syfte att skapa en bättre upplevelse för alla. Ni som ännu inte kört eller av olika skäl presterat bättre eller sämre än vad ni anser vara er standard, får därmed ställa er i den fålla som ni tror passar bäst.

Omkörningar och varvningar
Vi vill påpeka att X-Cup inte är tävlingslopp och vi vill därför att man visar extra stor hänsyn vid varvningar och omkörningar och är tydlig med att i tid informera att man kommer och vilken sida man avser passera på. Speciellt gäller detta i start 3 när man kör om de lite yngre cyklisterna.

Träning på banan
Vi vill inte förbjuda träning för startgrupp 2 eller startgrupp 3 när startgrupp1 resp startgrupp 2 tävlar och för att det ska fungera krävs det att man visar stor hänsyn gentemot de tävlande. Det innebär att man under inga omständigheter får hindra eller störa tävlande på banan. Håll ordntlig sikt bakåt för att i god tid hinna köra åt sidan om du blir ikappkörd. Skulle du komma ikapp en tävlande under träningen får omkörning absolut inte göras på singletrack utan ska göras på grusväg när det är gott om plats.

Vi vill samtidigt påpeka att man tar det lugnt i starten så att vi undviker startvurpor som kan vara otrevliga.

Upgifter till XCup CK

Mail: xcupmtb@gmail.com
Organisationsnummer: 802499-3514
Swishnummer: 123 395 8873
BG-nummer: 5090-7617

Benny Andersson i Klåveröd 2012